I dag bruker de fleste av våre stasjonære datamaskiner maskinvareakselerasjon for å sikre at applikasjonen kjører raskere og jevnere ved å senke CPU-okkupasjonen. Spesielt i de dagene hvor vi legger større vekt på effektivitet, blir maskinvareakselerasjon enda mye viktigere.

Derfor vil denne bloggen hovedsakelig introdusere nøyaktig hva maskinvareakselerasjon er, hvordan den fungerer, og når skal vi slå den på. La oss nå begynne å forstå denne teknologien!

Hva er maskinvareakselerasjon

Hva er maskinvareakselerasjon?

Vi vet at programvare som kjører vil ta opp CPU. Når CPU-en er overveldende, vil ytelsen til skrivebordet ditt bli trukket ned, og dermed føre til mange potensielle feil som applikasjonsflashback, vinduer som fryser, og så videre. Derfor har maskinvareakselerasjon integrerte prosessorer for generelle formål som CPUer med viss fullt tilpasset maskinvare som GPUer og ASICer for å forbedre datamaskinens ytelse ved å frigjøre CPU-lagring.

Alt i alt kan det defineres som en metode for å avlaste GPUer og lydkort for å øke ytelsen på skrivebordet med tilstrekkelig CPU-lagring, og sikre en jevn opplevelse på tvers av ulike oppgaver, som å kjøre store spill, laste ned streaming av filmer, drift av programvare for videoredigering og mer.

Her er de tre mest brukte maskinvareakseleratorene i dag, som er:

  • GPUer (Graphics Processing Units): pleide å være designet for bildehåndtering, og har nå blitt brukt for å hjelpe til med å øke de moderne GPUene ved å behandle milliarder av poster samtidig.
  • FPGAer (feltprogrammerbare portarrayer): brukes til å øke hastigheten på visse deler av en algoritme for å øke elektrisk funksjonalitet.
  • ASIC-er (applikasjonsspesifikke integrerte kretser): målrettet mot et bestemt formål eller applikasjon ved å integrere kretser for å øke hastigheten på den generelle ytelsen.
Generelle maskinvareakselerasjonstyper

Hvordan fungerer maskinvareakselerasjon?

Fra den generelle forståelsen forstår du nå hva maskinvareakselerasjon er. Men hvordan fungerer det for å øke hastigheten på datamaskinens ytelse nøyaktig? Hvordan ville du følt deg hvis du skrudde på maskinvareakselerasjonen?

For eksempel:

Hvis du nå skal spille et spill med maskinvareakselerasjonen slått av, vil datamaskinens CPU prøve hardt å håndtere alt som kreves fra videospillet, noe som gjør arbeidsbelastningen ganske tung.

Men når du slår på maskinvareakselerasjonen, vil den dele alle forespørsler i forskjellige kategorier og gjøre det mulig for CPU-en å behandle dem. På denne måten vil CPU-okkupasjonen bli avlastet og datamaskinens ytelse kan opprettholdes i beste stand, selv når du kjører noen tunge oppgaver.


Når bør jeg slå på/av maskinvareakselerasjon?

Maskinvareakselerasjon er imidlertid ikke fullt ut kompatibel med alle enheter, noe som betyr at ikke alle brukere er egnet til å slå på denne funksjonen – tvert imot kan de til og med få dårligere ytelse etter å ha aktivert maskinvareakselerasjon.

Slå på maskinvareakselerasjon

Basert på praktiske situasjoner, bør du gjøre enkle justeringer for å bestemme om du vil slå på denne funksjonen eller ikke. Her er noen krav når du anbefales å slå på maskinvareakselerasjon:

  • Når du er pålagt å behandle bestemt datagrafikk med GPU.
  • Noen video- eller lydredigeringsoppgaver som må behandles via lydkort, video/lydkoding osv.
  • Noen kunstig intelligens-oppgaver som kjører ville være bedre med AI-akseleratoren aktivert.
  • For å forbedre datanettverket er nettverksprosessoren og nettverksgrensesnittkontrolleren begge uunnværlige.

📌 Tips:

For eksempel når du bruker datamaskinen til å delta i CPU-intensive aktiviteter som å laste ned favorittstrømmevideoer via MovPilot nedlastere for streaming av video, kan aktivering av maskinvareakselerasjon bidra til å gi en bedre opplevelse.

Slå av maskinvareakselerasjon

Som nevnt er det ikke bra med maskinvareakselerasjon hele tiden. For å øke hastigheten på skrivebordet, kan det noen ganger føre til noen ukjente feil, ettersom akselerasjonsteknologiene ville prøve å avlaste CPU-en og ofre noen funksjoner som kjører på enhetene. For eksempel, når maskinvareakselerasjonen er slått på, kjører enkelte funksjoner eller applikasjoner mindre stabilt enn før. Derfor, basert på de virkelige situasjonene valgt for å aktivere maskinvareakselerasjon nøye.


Maskinvareakselerasjon vs programvareakselerasjon: forskjellen

Til tross for maskinvareakselerasjon har du kanskje også hørt om programvareakselerasjon. Programvareakselerasjon refererer til hastighetsteknologien som brukes på spesifikke applikasjoner. Til sammenligning vil maskinvareakselerasjon bli brukt på grafisk intensive oppgaver, noe som vil være nyttig for å øke hastigheten på hele datamaskinens ytelse i større grad.


Siste ord

Avslutningsvis bidrar maskinvareakselerasjon til en viss grad til å forbedre datamaskinens ytelse. Dens egnethet avhenger imidlertid av individuelle omstendigheter, noe som krever nøye vurdering før du aktiverer funksjonen. Ikke desto mindre, i de fleste tilfeller viser maskinvareakselerasjon seg gunstig.